perjantai 17. heinäkuuta 2009

Logoisaa: Kiinteistö Oy Luumäen Valliseppä


Logon (liikemerkin) piirtäminen on minusta graafisen suunnittelun ydintyö. Esittelen asiakkailleni yleensä kaksi kolme eri versiota yhteisen suunnittelupalaverin pohjalta. Näistä ideoista valitaan mieleisin tai yhtä lähdetään kehittelemään toivottuun suuntaan.

Logoa voi piirtää monesta eri lähtökohdasta. Suunnittelin Kiinteistö Oy Luumäen Vallisepän logon. Perustoiveena oli, että logon on noudatettava Luumäen kunnan graafista väritystä.


Lähtökohta logon suunnitteluun voi tulla joko itse nimestä...


...perustua neutraaliin ilmiasuun...
 ...tai viitata itse toiminnan / toimialan sisältöön.


Senkin voi suunnittelussa kyseenalaistaa, pyrkiikö miellyttämään ensisijaisesti asiakasta vai suunnittelemaan parhaalla mahdollisella tavalla tilaajan toimialaa kuvaavan ja myyvän logon / liikemerkin. Toisinaan on oltava kanttia tasapainottaa kenties liian pitkälle meneviä asiakkaan mielikuvia. Värit ja muodothan joustavat melkoisesti moneen eri tarkoitukseen.

Vallisepän logoista oma suosikkini oli seppäaihe, ehkä sen voiman ja omanlaisuutensa vuoksi. Tunnustan, että olen joskus niin kiintynyt omiin töihini, että saatan yltyä hyvinkin kaunopuheiseksi, kun yritän rivien välissä myydä suosikkiani. Toinen suosikkini oli taloaihe, johon taloyhtiön hallituskin kallistui. Jostakin syystä neutraalit laine-, kaari- tai pallologot eivät koskaan kolahda minuun yhtä kovin.

6 kommenttia:

Rhia kirjoitti...

Hauskaa kurkistaa vähän suunnittelutyön sisään =) Tampereella on yksi asunto-osakeyhtiö jonka nimi on Sammontakoja. Niiden logossa taitaa juurikin olla tuollainen lihaksikas seppä-mies =) hauska yhteensattuma.

Mao Mao kirjoitti...

Rhia, yritin googlettamalla löytää sen logon. Harmi, ei tärpännyt. Olisi ollut kiva verrata, kuinka lähelle on sattunut :)

Tällaisen varalta kannattaa pitää mielessä, ettei tee ensimmäistä mieleenjuolahtavaa kuvaa - vrt. jos keskivertoihmistä pyydetään piirtämään kuva autosta, se on piirros perinteisestä, yleistetystä porrasperäisestä mallista. Sen sijaan hyvin pieni prosentti piirtäjistä kuvaa auton jostakin tietystä perspektiivikulmasta.

Hakien hieman jalostetumpaa ideaa ja kuvakulmaa, välttää sen, että tekee suorastaan tietämättään kopion jo olemassaolevasta logosta.

Voin myös kritisoida tässä omaa työtäni. Jos normipiirtäjää pyydettäisiin piirtämään seppä, hän todennäköisesti piirtäisi sepän alasimen ääreen vastaavaan asentoon, työhön. Quilty.

Suvi kirjoitti...

Pitkään aikaan en ole täällä ehtinyt kirjoituksiasi käydä katsomasa. Logoasiassa yllättäin kanssasi samaa makua, eli seppäaihe ehdoton ykkönen ja taloaihe hyvä kakkonen. Neutraalit ilmaisut hieman tylsiä.
-Suvi-

Rhia kirjoitti...

Löysin kuvan siitä Sammontakojasta. Ei se nyt ollutkaan ihan samanlainen kuin muistin =) erehtyväinen on ihmismieli. Mutta hyvin samanhenkinen. En ole ihan 100% varma onko tuo mikään virallinen logo, mutta tuollainen juliste tosiaan oli alueella rakennusvaiheessa. Nythän se on jo ainakin osittain valmis. Alueelle tulee kaikkiaan 7 kerrostaloa joista ilmeisesti kaksi on nyt valmiina.

http://www.16valve.net/talo/Tampere2009/Sammontakoja03.jpg

http://ncc.navigo.fi/asunnot/fi_FI/1066711303054/_files/12362196020219652/default/Tampere295x130.jpg

Mao Mao kirjoitti...

Suvi :) pitkästä aikaa - kiitän kommentista.

Rhia, kiitos linkistä :). Hyvä kuva tuokin, sellainen alkukantainen.

Bionda kirjoitti...

Olen kanssasi samaa mieltä. Minkä logon asiakas valitsi?