tiistai 30. syyskuuta 2008

Naisyrittäjien työuupumus

Työuupumus ja sen ennaltaehkäiseminen ovat avainsanoja yrittämisessä ja vakava puheenaihe. Kovien ristipaineiden vuoksi (perhe - yhteiskunta - oma yritys) onkin harvinaisempaa, että perheestä äiti on yrittäjä. Todella suositeltavan tiivistelmän aiheesta lukuvinkkeineen on kirjoittanut Hannele Rahkala omassa blogissaan, lue>>

Itselläni suurin vaikeus on ollut yrittäjyysaikanani lasten sairastelut. Lapset lähtivät kunnalliseen hoitoon ja sitä myöten myös lastentaudit alkoivat jyllätä.

Töissä sairastelu on näkynyt yövalvomisten puolesta väsymisenä ja iltatöinä, kun vuoroon mieheni kanssa olemme hoitaneet lapsia kotona. Kotonahan minulla toimitilatkin ovat, mutta silti lapsen hoitaminen ja työ on vaikea yhdistää.

Nyt syksyllä olen ottanut tietoiseksi tavoitteeksi omasta fyysisestä kunnosta huolehtimisen ja jaksamisen. Lähdin pilatekseen ja suuntaan määrätietoisesti pururadalle sauvojen kanssa niin usein kuin iltasella ehdin. Onneksi pojatkin ovat jo sen verran isoja, että puuhastelevat helposti mieheni kanssa pihalla sen aikaa ilman jokasekuntista silmälläpitoa.

Metsäisellä pururadalla liikkuminen antaa yllättävän paljon voimia. Luonto tuoksuu ja tuntuu. Selkä- ja niskavaivat hellittävät ja kaverin kanssa saa siinä ohessa purkaa omia tuntojaan. Voisin talveksi sijoittaa suksiikin monen vuoden hiihtotauon jälkeen (jos nyt ilmoisna ikinä Suomessa enää kunnon talvea on...)

Suurin kannustin ja paras palkinto työssäni on itse työn sisältö. Se on haasteellista ja palkitsevaa sopivassa suhteessa.

Mietiskelin tässä, että blogimaailmakin voisi toimia naisyrittäjien vertaistukiryhmänä. Nyt siis tassu kattoon ja nimeä alle, jos olet naisyrittäjä tai pohdit yrittäjäksi lähtemistä. Jätäthän terveisiä :) 

2 kommenttia:

Rhia kirjoitti...

Täällä yksi tassu ilmassa, joskin olen ehkä tavis-yrittäjästä erilainen siinä suhteessa että olen yrittäjänä osuuskunnassa jossa yrittäjyys on hieman toisenlaista. Minulla ei siis ole paineita siitä onko töitä riittävästi sillä saan ansiosidonnaista päivärahaa niiltä päiviltä kun töitä ei ole. Yrittäjyys tuo mukanaan uudenlaisia haasteita pelkkään työntekijänä olemiseen. Paperihommiin tuntuu tuhrautuvan luvattoman paljon aikaa ja se yleensä sitten vähennetään niistä omista iltahetkistä. Lapsettomana toki päivärytmi on tyystin erilainen ja lasten rytmin puuttuessa voi varsin vapaasti suunnitella omat menot.

Mao Mao kirjoitti...

Rhia ^_______^ saitkin aikaiseksi aivorattaiden ylikuumenemisen. Tuntuisipa olo turvallisemmalta näinä huonojen talousennusteiden aikana, jos pystyisikin siirtymään osuuskuntamuotoon (jota en tunne tarkemmin kuin vain päällisin puolin tutustuin, kun pohdin omaa yritysmuotoani, päädyin toiminimeen). Tarvittaisiin vain innokkaita mukaanlähtijöitä ja... hmm. Täytyy miettiä aktiivisesti.