keskiviikko 13. elokuuta 2008

Vedeneleviä - akvaariotuokioita inspiraationa

Vesi on kaikin puolin rauhoittava elementti. Paitsi että vesimaisemien kuvaaminen on kivaa, meillä sijaitsee ja solisee olohuoneessakin n. 540-litrainen vesitankki asukkeineen. Sen ääressä on lempipaikkani. Monesti käyn viereiseen nojatuoliin istumaan kirja tai lehti kädessä ja sitten unohdunkin vain katselemaan ja haaveilemaan, tuijottelemaan vedeneleviä. Tämä on se luonteva aasinsilta, miksi käsittelen akvaariota kuvitusblogissa... se on oivallinen inspiraationlähde :)

Altaassa on n. 40 kiilakylkeä, 3 kuutamorihmakalaa, tulievä ja muutama piikkisilmä. Vesimäärään nähden sinne mahtuisi enemmänkin, mutta uusien kalojen karanteenin järjestäminen on niin työlästä olevinaan, että noin on nyt toistaiseksi hyvä.

Hankin ensimmäisen akvaarioni 2003. Se oli 80-litrainen pieni kuutio.  Kaikki akvaristit tietävät, mitä sitten tapahtui... Nälkä kasvoi syödessä ja seuraava hankinta oli tuo iso akvaario. Muuton myötä sille löytyi sopiva kolo olohuoneen syvennyksestä. En muuten ikänä enää aio muuttaa tuon kokoista allasta. Jestas, se painaa tyhjänäkin niin paljon, että kantamaan tarvitaan kaksi riskiä ihmistä. Sitten pohjahiekat, kasvit ja muut somisteet kaloista puhumattakaan. Pelkästään asukkien kiinniotto oli melkoinen operaatio. Mittaa akvaariolla on 150 cm x 60 cm x 60 cm, vaikka tuossa alemmassa kuvassa se näyttää jotenkin paljon pienemmältä. Yläreuna on olkapäideni tasolla.

Allastason rakekensi mieheni isänsä kanssa tukevasta liimapuulevystä. Minä maalasin sen saman väriseksi taustaseinän kanssa. Tukemassa alla on 5 paksua väliseinää. Pohjan ja tason välissä on paksu styroksilevy. Näkösuojaksi ja kaunistukseksi etureunaan on lyöty lauta. Kaappeihin mahtuu kaikki akvaariosälä suodattimesta lähtien.

Eipä silti, olen sanonut siitä asti, kun tähän taloon muutimme, että hankin muutaman vuoden päästä vielä isomman altaan, joka sopii tuohon välikköön paremmin - siihenhän mahtuisi niinkin leveä kuin 180 cm. Korkeutta voisi olla ihan hyvin 5 cm enemmän. Hoidan sen kuitenkin keittiötikkailta ja kumartumalla yltäisin sittenkin hyvin puhdistamaan pohjan ja lasit. Muuttopuheet eivät tietenkään koske isomman akvaarion hankintaa - sehän on sitten uusi, ja sisusten muutto-operaation jaksaa kyllä tehdä. Kunhan on joku, joka kantaa uuden sisällä ja vie vanhan pois.

Liikkuuko täällä blogimaailmassa akvaristeja? Millaisia altaita teiltä löytyy?
5 kommenttia:

Taina kirjoitti...

Moi,

Akvaario on minulla ollut joskus pienenä, mutta onnistuin tappamaan kaikki kalat... lienee tuttu tarina monen kohdalla.

Tsemppiä teidän remonttipuuhiin! Kylppäri- ja keittiörempat ovat niitä haasteellisimpia.

Rhia kirjoitti...

Olen yhtä mieltä siitä että vesi on rauhoittava elementti. Synnyinkotini on järven rannalla ja sinne aina mielellään palaa veden äärelle. Isäntä haaveilee akvaariosta, itseäni hirvittää työmäärä joka sen hoitamisessa on... tosin tokko se sen suurempi vaiva kuin kissan tai rotankaan (nykyiset lemmikkimme) hoitaminen =)
Valokuva hivenen hämää, mutta minusta näyttää että eräällä ystävälläni olisi akvaario joka olisi hitusen suurempi kuin teidän. Voin olla väärässäkin. Heillä on useita akvaarioita ja myyvät kaloja myös eteenpäin. Heidän luonaan on aina hauska käydä kun pääsee seuraamaan eväkkäiden puuhia. Eläimet ovat, kuten isäntä sanoo "Huge timewasters". Niiden touhuja voi seurata tuntikausia tekemättä mitään muuta. =)

Mao Mao kirjoitti...

Taina: kiitos remppatsempeistä. Ajankohta kylppärin suhteen ajoittunee ensi kevättalveen. Ollaan pikkuhiljaa laiteltu tätä taloa (asutaan neljättä vuotta) oman näköiseksi - viimeisimmäksi tänä kesänä tapetoitu porraskuilu ja yläaula.

Rhia: Juu, ei akvaario mikään suuritöinen ole sen jälkeen kun sen on saanut tasapainoon perustamisen jälkeen. Oikeastaan mitä isompi, sitä helpompi.

Minulta kysytään aina, että mihis laitat kalat ja kasvit, kun siivoat akvaariota. Sitä ei onneksi tarvi tehdä. Minulla on kylppäriin yltävä letku, jolla lasken vettä n. 1/4 - 1/3 pois kerrallaan ja sitten vain kytken letkun hanaan ja hana auki, täyttö hoituu niin. Siinä välissä ehtii karsia liikaa kasvaneet kasvit ja raaputtaa levät laseista, jos niitä on. Siinä koko homma, n. 2 h kerran kahdessa viikossa (kalastoa on sen verran vähän, että se riittää, jos olisi enemmän, olisi hyvä tiivistää huoltoväliä viikkoon).

Heiska74 kirjoitti...

Hei,

Mun vanhemmilla oli akvaario 200 l ja viimeinen kala oli Monni, jotka myivät akvaarion ja monni kaupan päällä. Monni on elossa uuden omistajan kotona Vironjoella. Mun isäni hoiti akvaarion yli 20 vuotta. Koska isäni on eläkkeellä tänä vuonna.
Oli mukava seurata akvaarion elämää. Mutta vesikulutus on iso lasku!

Mao Mao kirjoitti...

Heiska74: oikeassa olet, vesikulutuksesta tulee laskua. Sähkölaitteet puolestaan vievät sähköä jonkin verran, mikä sitten näkyy sähkölaskussa. Pääasia minusta tässä harrastuksessa onkin siinä, mitä siitä saa. Sanoit sen hyvin: on ilo seurata akvaarion elämää.