maanantai 11. elokuuta 2008

Tapahtui Luumäellä - Marttilan kylän markkinat

Luumäellä, Taavetin linnoituksessa vietettiin lauantaina, 9.8., Marttilan kylän markkinapäivää 1700-luvun hengessä (Taavetin, Luumäen kuntakeskuksen, nimi oli Marttila ennen linnoituksen rakentamista Katariina II aikaan - linnoituksen myötä nimeksi vakiintui Taavetti, mikä juontui Davidoffista eli pyhän Davidin kaupungista, Taavetilla oli lyhyen aikaa kaupunkioikeudet).


Päivän ohjelmassa oli erilaisia käsityönäytöksiä, kuvakavalkadi linnoituksen historiasta, linnoituskierros sekä lapsille että aikuisille, hevoskärryajelua, valokuvauspiste "vanhanajan tyyliin" ja kaikkea muuta mahdollista. Palanpainikkeena lammaskaalia ja kotikaljaa. Nam.

Vieraita hauskuutti lisäksi "Peemin Matias" eli taikuri–silmänkääntäjä Jukka-Tapio Keränen, kuvassa oikealla. Näin jälkikäteen ajatellen olisi pitänyt kuvata niiden ihmisten ilmeitä, joita "Matias" jututti - varovaista, melkein hätääntynyttä vilkuilua silmäkulmasta, "onko tuo vai eikö?", epävarma hymy, sitten nauruun ratkeava rentoutunut helpotus. Roolisuoritus maistissa olevasta pikkuisen yksinkertaisesta, naisiin menevästä hulttiosta oli niin nappiin osunut ja kertakaikkisen mainio.

Apteekkarin apulainen näytti, miten ennen tehtiin lääkkeitä. Kuvassa vasemmalla hän valmistaa rohtoliperipillereitä vatsavaivoihin. Keskimmäisessä kuvassa esitellään nypläystä.

Markkinavieraille tarjoiltiin katsaus linnoituksen historiaan myös esityksen muodossa. Kuvakavalkadin käsikirjoituksen laati Hilkka Suoanttila ja näytelmän ohjasi Jari Kontula. Yleisö viihtyi katsomassa näytöstä ja se sai kaikenkaikkiaan ihastuneen palautteen. Itse näin näytöksen päivän mittaan kolme kertaa ja ei, en ehtinyt vielä kyllästyä.Näytelmässä näkyi tuolloinen ajankuva. Elämä oli raakaa, maat jäivät linnoituksen alle ja oli lähdettävä pois kotoa. Venäläiset toivat tullessaan toisenlaisen kulttuurin eikä yhteentörmäyksiltä voitu välttyä. Nuorta rakkauttakin näh
tiin. Sotilaaksi myyty maaorja Andrei, Antti, karkasi Annansa mukaan.Tilaisuus oli mittava ponnistus luumäkeläisiltä seuroilta ja yhdistyksiltä ja se toteuttiin hankevaroin. Hanketta hakenut taho oli Luumäki-Seura ja tätä kautta hankkeen johdossa oli Jorma Uusiheimala. Avustamassa oli Kulttuuripalvelu Kaiku Ruokolahdelta, ja itse hankkeen vetäjäksi nimettiin Riitta Nevalainen. Alla on vasemmalta Virve Niiranen, Jari Niiranen ja Riitta Nevalainen. Jormasta minulta jäi valitettavasi nappaamatta kuva - hän edusti tyylikkäästi sotamiehen asussa.Tilaisuuteen tehtiin optimistisen arvion mukaan 800 lippua (2 €, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi). Ne loppuivat kesken ja sitten pitikin kiireesti tehtailla lisää. Jos lasketaan kaikki lapsineen, talkooväkineen (myös te metsän kautta paikalle tulleet pummit), voi arvioida päivän saldoksi n. 1500 vierasta, mikä veti talkooväen suut muikialle virnistykselle. Tilaisuuden palaute oli hyvä, jatkoa toivottiin ja sitä on tulossa. Ensi kesälle tosin ajoittuvat sitten Luumäki-messut, joten seuraavaa Marttilan markkinapäivää vietetään (epävirrallisen arvion mukaan) jälleen kesällä 2010.

Päivän arvokkain vieras oli (keisarin lisäksi tietysti) puolustusministeri Jyri Häkämies, joka kävi tekemässä joukkotarkastuksen.

Tilaisuuden graafinen ilme oli yritykseni käsialaa (julisteet, flyerit ja ilmoitukset).

Hyvin onnistunut päivä oli hyvä päättää samaan, millä se alkoikin: tykinjysäykseen (valitettavasti laukaushetken kuvaa en voinut liittää tänne, sotilailta puuttuu päät ja kuva on pahasti heilahtanut - oli sen verran kova tärsky, että tämä tyttö säikähti). Mutta, savun hälvetessä - olkaa hyvät:


2 kommenttia:

Rhia kirjoitti...

Minusta on jotenkin hurmaavaa että tällaisia tapahtua järjestetään nykyään ympäri Suomea. Entisessä kotikunnassani Pälkäneellä on myöskin muodostunut tavaksi järjestää kesäisin Kostian markkinat joiden teema on 1700-luku. Tapahtuman myyjien ja järjestäjien lisäksi yhä enenevässä määrin myös markkinavieraat pukeutuvat ajan henkeen.
Harmi että vastsaavia tapahtumia ei ollut omassa lapsuudessani. Olisi ollut piirun verran hauskempaa silloin tutustua historiaan tuolla tavoin =)

Mao Mao kirjoitti...

Päivä sai paljon kiitosta kävijöiltä. Meilläkin osa heistä oli pukeutunut ajan henkeen. Itse touhusin talkooväkeen kuuluvana myös hameessa ja huivi tiukasti päässä - lapset eivät tunnistaneet, kun tulivat perästä päin paikalle.