tiistai 10. kesäkuuta 2008

Työn priorisointia yksityisyrittäjän näkökulmasta


Avainsana on assistentti, joka huolehtii minusta, aikatauluistani, töideni sujumisesta, tulee töihin ilman sairaslomia joka ikinen päivä silloin kuin minäkin ja joka asuu koneellani - siunattu iCal, kalenteriohjelmien huippu.

Työni luonne vaatii hyvää keskittymiskykyä ja pitkäjänteisyyttä. Toisin sanoen silloin kun syvennyn työhöni perusteellisesti, en näe enkä kuule muuta. Kelloonkin vilkaisu saattaa unohtua. Olisin siis toivoton homssu työtehtävieni hoidossa, jollen olisi ohjastanut kalenteria hälyttämään lehtiin lähtevien ilmoitusten ja muiden aikataulutettujen töiden suhteen. Kalenteri siksikin, etten halua peittää työpistettäni keltaisenkirjavaan PostIt-kaaoksen.

Pidän kahta eri listaa töistäni. Kirjaan iCaliin ylös tehtävät työt ja sovitut menot tärkeysjärjestyksessä, mutta työpöydätäni kulmalla on myös perinteinen ruutuvihko, johon päivitän tulevat ja olevat työt. Vihkon saatan ottaa iltalukemisiksi. Tuijottaa sitä puolitarkentuneella katseella. Antaa ajatusten soljua omia ratojaan. Työlistaa voisi sanoa tällöin meditaatio- ja inspiroitumisvälineeksi.

Katkoksia

Inhoan niitä. Juuri kun olen tehokkaimillani, paras draivi päällä, puhelimeni soi. Työhön liittyvät asiat ovat tervetulleita, mutta kaupustelijat... Voi rakkaat, hyvät lehti-, vakuutus- ja pölynimurikauppiaat: soittakaa illalla. Mielellään kahdeksan jälkeen. Silloin olen helppo asiakas. Jos kylkiäinen on riittävän hyvä (viimeksi puutarhakirja...), tilaan ainakin puolen vuoden jakson jotakin lehteä tai vakuutusta (viimeksi yrittäjän työttömyysvakuutuksen), mutta vain yhden lehden samaan aikaan. Periaate se pitää olla tässäkin. Niin, ja meidän keskuspölynimurimme on sitten rikki. Silloin kun soisi soivan, ei soi.

Katkoksen jälkeen ajatusten kokoamiseen menee aikaa. Siinä välissä saattaa sitä paitsi tulla mieleen kurkistaa facebookin kuulumisia, mikä valitettavasti tarkoittaa päivän jatkumista toisesta päästä sen sijaan, että juuri tänään olisin voinut lopettaa hieman aikaisemmin...

Syventymisen kautta tulokseen

Paras tulos työssäni tulee siitä, että saan intensiivisen syventymisrauhan koko päiväksi meneillään olevaan tehtävään. Jos on pakko, jaan päivän kahtia: aamupäivällä toinen työ ja iltapäivällä toinen. Siis optimitilanteessa. Käytännössä harvoin mahdollista. Työpäiväni kun täyttyvät puheluilla, sähköposteilla, menevillä ja tulevilla aineistoilla. Toisaalta tunnen itseni erittäin tehokkaaksi tällaisten päivien jälkeen.

Edellinen pomoni oli erittäin oikeassa ennustaessaan, että huomaan kyllä hyvin pian yrittäjänä toimimisen eri puolet, ne negatiivisetkin: kuten sen, että paras työrauha on viikonloppuisin, kun puhelin ei soi. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin jatkoi, että oman itsensä herrana oleminen palkitsee monin verroin. Allekirjoitan.

Päivän mausteet

Tämänpäiväiset kuvitukset. Prioriteettijärjestyksessä, tämänpäiväisen teeman mukaan, nettisivukuvitusvaihtoehtoja uusimpiin työn alla oleviin nettisivuihin:
Ei kommentteja: