maanantai 9. kesäkuuta 2008

Piirtää vai maalata - vai molempia


Jos pitäisi valita kumpaan kallistun mieluummin - piirtämiseen vai maalaamiseen - luultavasti valitsisin piirtämisen. Piirrän ja luonnostelen mielelläni lyijykynällä, samoin tussiterällä. Jännitteiden hakeminen työhön viivalla ja valööreillä on haasteellista ja onnistuessaan palkitsevaa.

Piirtämistä sivuaa oleellisesti metalligrafiikka. Tänäkin kesänä suuntaan heinä-elokuun vaihteessa Joutsenon opiston metalligrafiikan kurssille - olin siellä myös pari kesää sitten elvyttelemässä opiskeluaikojen taitoja ja havaitsin kurssin niin hyväksi, että mielelläni tulen uudemman kerran. Sitä paitsi pelkästään vedostamiseen tarvittava prässi olisi niin kallis sijoitus, että parasta käyttää kurssitarjonta hyväkseen...

Akvarellikokeiluja

Viime talven aikana päätin suunnata energiani piirtämisen ja metalligrafiikan sijasta akvarellikokeiluihin. Elvytin harrastusta muutaman vuoden tauon jälkeen Kouvolan kansalaisopistossa, Minna Rissasen kurssilla. Sieltä ovat peräisin uusimmat vapaa-aikani tekemät työt. Muut ovatkin liittyneet sen jälkeen tiukasti työhön.

Kurssilla käsittelimme akvarelleja eri tavoin. Itse tutkiskelin erilaisia märkää märälle- ja kuivaa märälle -yhdistelmiä, värin roisia roiskimista, värin reagoimista merisuolarakeisiin, maskinestettä ja loppujen lopuksi yhdistelin näihin pohjiin kuivapastelleja, öljypastelleja ja tussia. Pidin kurssista, koska ainaisen työhöni liittyvän aivojenkäyttövaatimuksen sai ohittaa ja keskittyä puhtaasti itse luomisprosessiin oman tunnetilan pohjalta. Luulen ymmärtäneeni Jakcson Pollockia näinä iltoina perusteellisen hyvin.

Ei kommentteja: